Rozhovor s Allpou

Urbex nedělají jen chlapi, v tomto rozhovoru vás seznámím se slečnou, která se už na pár zajímavých míst také podívala a pořídila tam pěkné fotografie, které můžete vidět pod rozhovorem. Její přezdívka je Allpa.

Co tě vůbec přivedlo k urbexu a jaký byl tvůj první průzkum?

K urbexu mě přivedl úplně jiný zájem. Původně jsme jezdili v noci fotit tajemná a strašidelná místa a pak sledovali na fotkách, co se podařilo vyfotit. Samo o sobě zkoumání těch nočních děsivých budov stálo za to a postupně mi došlo, že mě vlastně baví tohle. Tak jsme začali jezdit ve dne a fotit. No a první průzkum nevím, mně přijde každý jako první.

Proč tě to vlastně baví a proč to děláš?

Je to silná směsice pocitů. Baví mě to moc, ale jak přesně vyjádřit proč? Je to adrenalin, nadšení, dobrodružství. Navíc je mi většinou těch míst líto. Byla jsem v tolika krásných domech a nemůžu uvěřit tomu, jak jsou dnes zdevastované a opuštěné. Myslím na to, jak tu budovu stavěli, jaké s ní měli plány, jací asi byli lidi, co tam bydleli či pracovali a hlavou mi letí desítky podobných věcí. Pořád se dají najít nová místa, takže opět něco neokoukaného. Myslím, že tohle jen tak bavit nepřestane.

Jaké máš vybavení (ochranný pomůcky, svítilnu, fotografický vybavení, atd.)?

Podle toho, kam se chystám. Do budov staré kalhoty a pevné boty. Baterku a nožík mám vždy. Samozřejmě foťák. Mám Olympus ultrazoom.

Jaký byl tvůj nejnapínavější nebo nejnebezpečnější urbex?

Všechny jsou napínavé. A nebezpečné taky. Nic špatného se mi nikde nestalo, řekla bych, že mé průzkumy jsou napínavé a nebezpečné, ale pohodové.

Kam se chystáš příště?

Mám domluvený pěkný a hlídaný cukrovar.

Na akce chodíš sama nebo máš někoho s sebou, je lepší více lidí, nebo ne?

Nechodím sama, vždy nejmíň ve dvou. Myslím, že ideální počet je tři.

Jak daleko bys byla schopná zajít (přelézt plot, vloupat se oknem) nebo jen legální průnik? Prostě co je tvá hranice a proč?

U míst nedostupných, dobře hlídaných či zajištěných to jde většinou na legální průnik. U míst rozpadlých, zničených a zapomenutých to pak jde různě. I okno či plot jsou často na denním pořádku, ale určitě nejsem pro rozkopávání dveří nebo vybíjení oken. Sice je to většinou dávno rozbité, ale nemám potřebu to ničit víc.

Jaký je tvůj nejoblíbenější urbex web?

Já nejvíc času trávím na fb stránce Opuštěné stavby, kde jsem správce. Dobře znám a ráda mám Urbex.cz, díky kterému jsem na fb a líbí se mi stránka polského urbexera Snork Urbex.

Myslíš, že by se měl městský průzkum více zpopularizovat nebo je lepší zůstat v “undergroundu”? Měly by se na webu publikovat zajímavé lokace, nebo je radši nechat v tajnosti chráněné proti vandalům?

Tak nebo tak se popularizuje. Svědčí o tom množství stránek a fandů. Nejsem pro přesné udávání lokace u zachovalých míst. Šikovný člověk si je najde sám. U zdemolovaných ruin je to už bohužel většinou jedno.

více fotek od Allpy na FCBK.

 

 

2 Responses to Rozhovor s Allpou

  1. Rendy napsal:

    Super článek. Bere dalšího kamaráda na cesty? 😀

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download