Historie urbexu

 

Jestli existuje něco jako historie urbexu, tak ji najdete zde. Seřadil jsem data významných událostí, které mají jedno společné – lidskou touhu po poznání vlastní historie skrze opuštěné stavby a s trochou nadsázky vytvořil historii urbexu.

 

 

1793 – Philibert Aspairt, pravděpodobně první moderní průzkumník a katafil, který se ztratil v Pařížských katakombách při průzkumu se svíčkou. Jeho tělo bylo nalezeno o jedenáct let později. Dodnes je připomínán pomníkem se svým jménem.

1861 – Poeta píšící do novin Brooklyn Standard Walt Whitman popsal jeho návštěvu v opuštěném Brooklynském tunelu, který byl postaven jako první podzemní tunel na světě.

1921 – Nejspíše první organizovaná výprava byla realizována francouzkými dadaisty, a to do opuštěného ukrytého kostela sv. Juliena v Paříži.

1977 – V San Francisku byla založen Suicide Club, který měl průzkum staveb jako hlavní náplň.

1986 – V australském Melbourne začala fungovat dnes již kultovní skupina průzkumníků stok a odtokových kanálů Cave Clan.

1989 – Začal v Austrálii vycházet první zpravodaj o opuštěných stavbách Ildraino.

1990 – V Rusku se zformovala skupina tzv. Diggers of the underground planet, kteří prosluli nálezem mučící komnaty ruského cara a tajného metra vybudovaného Stalinem pod Moskvou.

1995 – Založeny první internetové stránky o urbexu : opuštěná, podzemní, raketová sila.

2004 – Asi první český urbexový web o Brně – Kafelánka.

2005 – Vydání první knihy o urbexu a infiltraci o dvěstěčtyřiceti stránkách -Acces all areas – art of urban exploration.

2007 – První videodokument Urban explorers into the darkness od americké režisérky Melody Gilberts.

2010 – Vznik urbex.cz, stránky hlavně o českém urbexu a fenoménu jako takovém.

8 Responses to Historie urbexu

  1. rionka.cz napsal:

    Kafélanka je úžasná, nevěděla jsem, že na české scéně vznikl i další pěkný web o této tematice! Mám radost. Diverzante, můžeš prosím udělat něco s barvou fotnu v komentářích, aby se nezobrazovala světle šedá na bílém pozadí? Jinak super. Díky.

  2. datnetpm napsal:

    Výborně zpracované. Konečně to dal někdo dohromady 🙂

  3. T.Svoboda napsal:

    Zajimave, diky! At se dari, na webu mam ted nove veci z Italie..!..
    Vas, T.S.
    Ja jsem theinfinitebeautyofdecay.com

  4. napsal:

    Tvá ,práce, má význam i jistou uroveň , přeji štěstí a doufám že jednou , budu mít i já štěstí na takové objekty jako si navštivil Ty. Hezký zbytek dne . Jé eN Braun

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download