Černobyl – mýty a fakta

.

Asi netřeba popisovat místo tak notoricky známé jako je Černobyl. Při urbexu se dokola skloňuje „tajemná atmosféra místa“ a otázky kdo tu žil, proč místo opustil a co se tu stalo? V případě Černobylské jaderné elektrárny i přilehlého města Pripyat vám tyhle otázky poměrně snadno zodpoví neskutečné množství videí i publikací, které jsou snadno dostupné na internetu. Co se ale z těchhle zdrojů nedozvíte?

Pripyat, město duchů? V Zóně pracuje až 8 000 lidí, a to nejen z Ukrajiny, ale z celého světa (jedná se zejména o zaměstnance mezinárodních firem podílejících se na budování nového sarkofágu a podnikajících v oblasti jaderné energetiky). Ročně Černobyl i přilehlé město Pripyat navíc navštíví kolem 10 000 turistů z celého světa.

Co nám dal i vzal film Černobylské deníky? Dal nám spoustu falešných představ a vzal iluze o tom, že se na toto téma dá natočit kvalitní film (věc názoru samozřejmě a proti gustu…). Takže jednou pro vždy si pamatujte, že v Pripyati žádné smečky krvežíznivých mutantních zvířat nejsou!

Novinkou je vykácení Rudého lesa! Pro nezasvěcené to byl původně převážně borovicový les v těsné blízkosti elektrárny. Bezprostředně po nehodě nad ním přešel radioaktivní mrak a množství radioaktivního spadu jej zbarvilo do ruda. Kdo se na návštěvu oblasti chystá a těší se, že jej alespoň z povzdálí uvidí, bude tedy asi zklamaný.

Nejstřeženější oblastí Zóny je bezesporu samotný reaktor č. 4 (tedy ten havarovaný, známý jako Černobyl-4). Nemnoho lidí ví, že se na něm stále pracuje, a to nejen z důvodů stavby nového sarkofágu, který má reaktor zakrýt v průběhu roku 2015. Pro zajímavost činnost jaderné elektrárny Černobyl byla definitivně ukončena až v roce 2000.

A co udělat proto, abyste se do Zóny mohli vypravit? Milovníci cestování na vlastní pěst mohli donedávna žádat o povolení ke vstupu přímo Ukrajinskou státní agenturu (State Agency of Ukraine on the Exclusion Zone Management – SAEZ). Dnes je to sice oficiálně také možné, ovšem „mimo záznam“ koluje informace, že se k povolení jako běžný smrtelník nedostanete.

Nezbývá tedy než si vstup do Zóny zařídit prostřednictvím jedné z desítky agentur, které mají od ukrajinských úřadů povolení do Černobylu vypravovat exkurze. Pokud cestujete v menší skupince (např. 4 až 5 lidí), doporučuji si zaplatit soukromou prohlídku. Cena za jednotlivce je pak obdobná jako u skupinových prohlídek navíc se veškerý harmonogram i trasa exkurze zcela podřídí vašemu přání.

Závěrem je už jen třeba dodat, že ačkoliv je městečko Pripyat spolu s Černobylskou elektrárnou skutečně „profláknutou“ záležitostí, má neskutečně působivou atmosféru. Jednodenní návštěvu považujte jen za ochutnávku, a pokud máte tu možnost, určitě si vyhraďte více času, stojí to za to!

 Autorka : Mišul

 

foto : Robot

Rady jak cestovat do Černobylu a další unikátní fotografie můžete vidět v tomto příspěvku.

 

5 Responses to Černobyl – mýty a fakta

  1. karosa04 napsal:

    Ahoj,Někde sem slyšel že Ukrajinská vláda chce Pripyat zbourat.
    Ale myslím že to byl jen kec.

  2. peta920 napsal:

    Krásné ale co tam dělá mobejlek? TO JEŠTĚ NEBYLO

  3. Mišul napsal:

    Černobyl je prostě boží! 😀 A vícedenní cesty jsou určitě lepší, máte někdo zkušenost?

  4. Toll25 napsal:

    Ano a dá se tam jet i na více dní, je to bomba 🙂

  5. rhuman napsal:

    Do Černobylu není problém se dostat, musíte ale přes agenturu, kterých je ale několik. cena se pohybuje kolem 150 dolarů. Byl jsem tam v červenci.

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download