Bezpečnost při urbexu a potřebné vybavení

 

Na co  při urbexu nezapomenout? Především na bezpečnost. Proč? Protože zmrzačený člověk toho už moc nedokáže. Opravdu někdy může jít o zdraví, dokonce i o život. Připravil jsem několik bodů o bezpečnosti při urbexu, na co myslet a co mít sebou.

 

 

Výbava:

Oblečení– je nejlepší vojenského stylu, protože se jen tak nerozpáře, neprodře a ještě k tomu má dobré maskovací schopnosti. Kalhoty s velkými kapsami se budou určitě hodit.

Boty– s pevným šněrováním, čím vyšší tím lepší, nejlépe s kovovou špičkou a protiskluzovou tvrdou podrážkou. Šlápnout v Prestižkách na rezavý hřebík, trčící ze starých trámů není asi nic příjemného.

Rukavice– (protiprůřezové) přijdou vhod třeba při přelézání plotu nebo při průniku vyskleným oknem, kde zůstávají zbylé střepy. V některých objektech můžete narazit na použité injekční stříkačky, rozbité lahve nebo rezavý ostnatý drát. Vybavení budov bývá pokryté ptačími výkaly, plísní a prachem – takovou „stoletou špínou“. Určitě není potřeba se nakazit žloutenkou nebo tetanem (pokud jste zapomněli obnovit očkování). Po použití je vhodné uložit rukavice do připraveného pytlíku, aby po cestě domů nedošlo ke kontaminaci čistých věcí. Je dobré je někdy vyprat.

Ochrana dýchacích cest– dýchací masky nebo respirátory na jedno použití jsou důležitou součástí bezpečnosti. Prach, spóry plísní, ptačí trus, vlákna z asbestu nebo skelné vaty používané jako izolace z vykradeného topení, s tím vším se setkáte ve starých, většinou nevětraných budovách a sklepích. Po otevření dveří několik let uzavřené místnosti se vám může pěkně zatočit hlava. Podrobně si o ochranných maskách a filtrech můžete přečíst v dalším článku.

Světlo– jednou z nejdůležitějších částí výbavy je svítilna- ať už čelovka nebo klasická lampa do ruky. S čelovkou máte prázdné ruce a můžete při tom fotit nebo čímkoli manipulovat. Nevýhoda je v tom, že občas nechtěně oslníte kolegy, když se jim podíváte do obličeje. Klasická svítilna může být v krajním případě použita i na sebeobranu, ale pokud není z plastu, tak v zimním období může nepříjemně studit do ruky. Nezapomeňte na záložní svítilnu a baterie! Aby jste nekopírovali klišé amerických hororů, kdy svítilna zhasíná v nejnevhodnějších chvílích. Svítilny v internetovém obchodě najdete zde.

Batoh– zavazadlo je samozřejmě potřeba, nejen pro fotovýbavu, svítilny, oblečení navíc, jídlo a lahev s vodou, při industriálním dobrodružství čas letí rychleji než normálně. S batohem na zádech máte volné ruce a nic vám nebrání v přirozeném pohybu, jako třeba taška přes rameno.

Lékárnička– pár základních věcí jako obinadlo na zakrytí rány nebo na zastavení krvácení, náplast a nůžky se vám vejdou do malého, lehkého balíčku, který určitě překážet nebude. Přidat můžete i vlhčené desinfekční ubrousky. Cestovní lékárničky jsou ke koupi už od čtyřiceti korun zde.

Ochranná helma– v krajních případech může být třeba i ochrana hlavy. Ve starých navlhlých stavbách často opadává omítka ze stropů nebo při podzemním průzkumu například v podzemní továrně Richard může přijít vhod.

Mobil– v případě problému a potřeby pomoci se dovoláte jen s mobilem, který je dost nabitý. Použít se dá i k dorozumívání v týmu průzkumníků. Mobil na druhou stranu může nechtěně přitáhnout pozornost, takže mód vibrace se určitě hodí.

Občankaprůkaz totožnosti se hodí v případě konfrontace s Policií ČR, vyhnete se tak zbytečnému protahování problému. Občanský průkaz každopádně nemáte povinnost ukazovat kdejakému členu ostrahy nebo obyčejnému hlídači.

Obranný prostředek– na opuštěných místech můžete potkat osoby, které se skrývají před zákonem nebo zákon zrovna porušují. V takovém případě můžete být donuceni chránit sebe, své blízké nebo svůj majetek. Nosit sebou řezné, sečné nebo bodné zbraně opravdu nedoporučuji, asi nejvhodnější je pepřový sprej. Nezraníte tím sebe, ani útočníkovi nezpůsobíte zbytečně vážnou újmu na zdraví. Co to je nutná obrana a krajní nouze najdete v dalším článku.

Internetový obchod s ochrannými prostředky zde.

 

Chování a návyky.

„Nikdy nechoď sám“, to se hezky řekne, ale pokud není po ruce kolega a nutkání navštívit nějakou opuštěnost se už nedá odolat, tak člověk stejně tohle pravidlo poruší, každopádně nechat vzkaz někomu spolehlivému je to nejjednodušší, co pro sebe můžete udělat- kam jdete a kdy se asi vrátíte. Hlavně ze začátku, kdy člověk ještě nemá moc zkušeností je výhodou jít do akce s někým, kdo už se vyzná.

Před vstupem  do vytipované budovy se hodí ji prohlédnout z venku, hlavně střechu. Uvnitř budovy je bezpečnější držet se spíše kolem zdí při podezření na prosáklou podlahu nebo stropy, lze ji otestovat třeba stativem, pokud ho máte sebou. Schody bývají jedno z nejriskantnějších míst vůbec. V okolí brownfields bývají ukradené kovové dekly od kanálů. To může být opravdu nebezpečné, hlavně když jsou takové odkryté kanály zarostlé vysokou vegetací.

 

Nikdy nezapomínejte na slova své moudré babičky „zdraví máte jen jedno“ 🙂

K článku se můžete vyjádřit, připomínky a zkušenosti vítány  na fóru.

 

 

D.Verzant

 

3 Responses to Bezpečnost při urbexu a potřebné vybavení

  1. Michal napsal:

    „ještě k tomu má dobré maskovací schopnosti“
    Opravdu to nekomu uz pomohlo? Ptam se proto, ze schovavat se v maskacich v lese pred mne-nahanejici bandou bezdomovcu mi pripadne dost desive …

  2. Marek Urban napsal:

    O této webové stránce jsem se dočetl z novin Metro a velice mě to zaujalo a řekl jsem si že by to nemuselo být vůbec špatné, na druhou stranu jsem si vždycky říkal, že by bylo opravdu vzrušující prozkoumat nějakou opuštěnou budovu, v mém okolí jich mám docela hodně, a přemýšlel jsem že nebudu jedinej kdo bude chtít podniknout takové dobrodružství 🙂 Jinak do Pripjať v Černobylu jsem chtěl jet vždycky ❗ :mrgreen:

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download