Ochrana dýchacích cest

Při industriálním dobrodružství se můžete dostat do nebezpečných situací velmi rychle a je lepší se na ně připravit. Občas se objeví zprávy o nelegálních skládkách v Česku, kam podnikaví páni roky navážejí různé nebezpečné odpady, za což si nechávají platit od firem, aniž by se toxický odpad snažili jakkoliv likvidovat. Chemické laboratoře jsou velmi oblíbené pro svoji fotogeničnost, ale zapomenutá lahvička se rtutí v uzavřené textilce by při špatném zacházení mohla být i smrtelná. Pokud člověk nelegálně pronikne do objektu, nemůže tušit, co na něj čeká a může riskovat i své zdraví. Staré chemikálie jsou stále nebezpečné a při případném kontaktu jedné s druhou mohou vyvolávat nepředvídatelné reakce. Mohou tak nenávratně poškodit lidský dýchací systém a Vy můžete dorazit domů nejen s úžasnými fotkami, ale také porušenou dýchací sliznicí, nebo rozleptanými plícemi.

Potenciální nebezpečí mohou způsobit i vdechnutá azbestová vlákna. Azbest je ale ve většině zemí Evropy zakázaný. Dýchací cesty můžete ochránit použitím masek, a to celoobličejových, polomasek, nebo respirátorů. Celoobličejové masky jsou pro normální urbex zbytečné, nepraktické, nekomfortní a příliš drahé. Respirátory jsou praktičtější, jsou velmi levné, především ty na jedno použití. Moc ale nevydrží a nijak skvěle netěsní. Nejvhodnější jsou ochranné polomasky. Ať už s výměnnými filtry, nebo s filtry které nejdou vyměnit. Ochranné dýchací polomasky poskytují ochranu proti respiračním atakům jako je prach, aerosoly, nebo chemické výpary.

Pro výběr správného dýchacího přístroje je třeba:

– stanovit druh škodlivin: prach, kouř, plyn, výpary, atd.
– určit toxickou látku
– znát koncentraci
– určit typ filtrů (A,B,E,K) a jejich třídu (1,2,3)

 

Rozlišujeme třídy a typy filtrů:

třída filtrů

 

 

 

 

 

 

Nejdostupnějšími výrobci v České republice jsou: Spirotek, 3M, Scott, nebo levnější JSP, osobně mám dobrou zkušenost s polomaskou od firmy Moldex.

Poslední dobou je v urbexové komunitě v módě se fotografovat v dýchacích maskách, hlavně v těch starodávných z druhé světové války, někdy takové fotografie vypadají dost legračně.

Masky, nebo také šátek mohou velmi dobře posloužit k zachování tajnosti vaší identity. Někomu úplně postačí i obyčejný textilní šátek, rolák, obinadlo, nebo helma z hvězdných válek 😀

One Response to Ochrana dýchacích cest

  1. Jopatam napsal:

    Děkuji za pomoc při vybírání 😉 :mrgreen:

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download