Vloupání a Nedovolené vniknutí

.

Jak to tedy je  když se průzkumník při svém „výletě“ dostane do konfliktu se zákonem ? Pátral jsem na internetu a sháněl informace o zákonech které by se mohly týkat tohoto problému. Najít na webu přehledné vysvětlení není vůbec jednoduché. Jestli jde jen o přestupek, nebo trestný čin, o tom se rozhodne s přihlédnutím ke spáchané škodě na majetku (krádež či poškození věci nad 5000 Kč je trestný čin) nebo na kombinaci pachatelových činů.

Při urbexu by jste se podle zákona mohli dopustit :

– nedovoleného (násilného) vniknutí do objektu (vloupání)

– neoprávněného (nedovoleného, protiprávního) vniknutí na cizí pozemek

– porušování domovní svobody při vniknutí do bytu přes odpor majitele (trestný čin)

Vloupání

Násilným vniknutím se rozumí vniknutí do uzavřeného prostoru lstí, nedovoleným překonáním uzamčení, nebo násilným překonáním jiné jistící překážky, prostříhání plotu, vytržení latěk, rozbití domovních dveří, vylomení fabky, vytržení, roztažení, nebo přeřezání mříží, probourání zdi, stěny, stropu, stržení ohrady, plotu, nebo třeba jen odstranění sítě proti hmyzu. Toto „vniknutí“ musí být „za použití síly“! Ale otázka je mnohem složitější. Vloupání §121 je výkladový paragraf a není to Trestný čin, ale násilí vůči neživému subjektu (oplocený pozemek, dům, byt, přilehlé prostory související s bytem či domem, apod.). K překonání překážky může pachatel použít i nástroje, takže intensita vlastní vynaložené síly, nemusí být vzhledem k povaze použitého nástroje velká.

Pokud však někdo vytrhne plaňku plotu a vnikne na pozemek, potom se vloupal, ale ne do bytu! Musí proto, aby to byl trestný učinit škodu větší jak 5000 Kč. Jestli jde jen o přestupek, nebo trestný čin, o tom se rozhodne s přihlédnutím ke spáchané škodě na majetku (krádež či poškození věci nad 5000 Kč je trestný čin) nebo na kombinaci pachatelových činů.

Při samotném vloupání osoba může způsobit škodu na majetku. §50 odst.1,písm Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně způsobí škodu na cizím majetku zničením či poškozením věci z takového majetku,nebo se o takové jednání pokusí.Podle odst.2 §50,pak je pokuta až do 15000 Kč.

Pachatel se zároveň dopouští trestného činu Porušování domovní svobody, pokud je objekt obytným prostorem, §178  Trestný čin, se sazbou až 5 let. Pro ustanovení trestní sankce je také důležitý důvod proč se osoba do objektu vloupala, nebo vnikla.

Nedovolené vniknutí na cizí pozemek.

Přeleze-li někdo plot,či vnikne do bytu ze střechy po laně nebo otevřeným oknem, spustí se po laně ze střech na balkon a do bytu otevřenými balkonovými dveřmi, vyšplhá po okapové rouře, nejedná se o vloupání ve smyslu §121, ale o nedovolené vniknutí. V případě, že majitel ohradí vstup a umístí zde zřetelnou ceduli Soukromý pozemek – zákaz vstupu, do lokality nikdo nemůže, musí být však umožněn vstup nájemníkům nebo roznáška pošty či reklamních letáků.

 

Zákony v České republice ale nejsou tak přísné jako třeba ve Spojených státech (tzv. trespassing), kde mohou majitelé při vstupu nepovolaných osob na jejich parcelu bez obav použít zbraň. Podobné případy jsou v USA docela časté. Zákony jsou zákony, ale realita je často úplně někde jinde a záleží na Policii jak situaci vyřeší a poté na soudci, pokud se případ dostane až k němu.

Podělte se s vašimi zkušenostmi na fóru !

 

 

10 Responses to Vloupání a Nedovolené vniknutí

  1. Bezruč napsal:

    Tak pokud si to donesl, tak dobré, ne?
    Ne vážně, omlouváme se, pane Karle, ale nejsme právní poradna. Zde jsme pouze řešili, co hrozí fotografům a průzkumníkům při návštěvě OPUŠTĚNÉ stavby za účelem navštívit, fotografovat či natáčet. S takovým problémem se obraťte na právně-poradenské fórum nebo přímo právníka.

  2. Mirek napsal:

    potřeboval bych se zeptat je mi 15 a z kamarádama jsme se vloupali na cizí pozemek na budově kamarádi rozbili 4 okna na autech, okno na budově a 2 dveře vchodové dveře do budovy a jedny vyrazil uvnitř budovy a já jsem nic nerozbil ani nepoškodil jen jsem vlezl do budovy …. jaký mi hrozí trest ?!!?

  3. Starý napsal:

    Dobrý den,
    mám problém se souseden, který má na mém pozemku oplocenou nemovitost a k ní má přístup z jedné strany veřejnou cestou. To mu ovšem nestačí a nepovoleně, úmyslně a zcela vědomě vstupuje (vniká) zadem (je zde nepovolená branka) na můj pozemek, který užívá+venčí psa. Dělá to přes můj výslovný zákaz a ani se s tím netají. Vše je svědecky vč fotodokumentace zdokumentováno. Provedla se před předmětnou brankou zábrana, aby se nemohla otevírat na můj pozemek, ale tu odstranil a dokonce zcizil. Lze toto klasifikovat jako trestný čin nedovoleného vniknutí na cizí pozemek? Dá se proti tomu bránit jinak než soudně? PČR to kvalifikuje stále jako přestupek. Řešení přestupkem přes úřad je tento úkon zcela zbytečný. Děkuji

    S pozdravem

    J.Starý

  4. Patrik Berky napsal:

    Dobrý den..Chtěl jsem zeptat co mi hrozí: byl jsem spolupachatel sedmi vloupání bytu.

  5. Karel napsal:

    Dobrý den,chtěl bych se zeptat jaká sankce by hrozila když bych zažaloval svého syna který u nás kdysi bydlel, později se odstěhoval ke svému dědovi. Cca asi po roce se k nám v noci vloupal do rodinného domu, do svého tehdejšího pokoje vlezl oknem a donesl si sebou stolní počítač a herní konzoli. Nic nerozbil, branka byla odemčena a okno bylo otevřené.. Děkuji za rady

    • katka920 napsal:

      Tak pokud si to donesl, tak dobré, ne?
      Ne vážně, omlouváme se, pane Karle, ale nejsme právní poradna. Zde jsme pouze řešili, co hrozí fotografům a průzkumníkům při návštěvě OPUŠTĚNÉ stavby za účelem navštívit, fotografovat či natáčet. S takovým problémem se obraťte na právně-poradenské fórum nebo přímo právníka.

  6. Rudolf Solař napsal:

    Mám těžký problém, nelze popisovat všechny aspekty. Sousedka jako majitelka sousední nemovitosti nás již 2 a půl roku napadá a sprostě pomlouvá za nic. Pokud by to bylo nutné, pak bych se vyznal písemně. Ale v čem je momentálně velký problém. Máme od započetí stavby, respektive od roku kolaudace, t.j. od roku 1983 společný žebřík na střechu. A poslední jejím výpadem je, že prohlásila, že jsem ji za žebřík nezaplatil, což je samozřejmě smyšlenka. Ovšem důkaz neexistuje ani na mé ani na její straně. Protože v té době byl zhotoven na čestné slovo a já jsem ji dal částku, kterou si řekla, svědek je má manželka. K dnešnímu dni již provedla osobně odřezání části žebříku, cca 1,5 m, takže já se na střechu nedostanu, neboť mi uzavřela cestu tak, že si vybudovala provizorní plot na hranici pozemku. Já se nedostanu volně k žebříku, respektive k jeho torzu. Prosím poraďte mi !!!!!!!!

  7. D.Verzant napsal:

    Jasně, souhlasím s tebou, pokud nejsi v podmínce, a nemáš sebou nástroje na vloupání (páčidlo), tak se asi moc nemusíš bát.
    Já se většinou víc bojím, agresivního psa, praštěnýho hlídače, nebo bezdomovců než policie.

  8. basti napsal:

    Před týdnem jsem svědčil u soudu kvůli vloupání. Vyvrácená příjezdová brána, vyražené okno, ukradeny věci za víc jak 30 tisíc, pachatelé už měli sbírku menších deliktů z dřívějška. Verdikt 4 a 9 měsíců podmínka. Takže bych se až tolik nebál, protože pokud nic nekradete a nikoho neohrozíte, pravděpodobně odejdete jen s pokutou za přestupek. I kdyby bylo opravdu zle, bude to pár dní veřejně prospěšných prací nebo pár měsíců podmínka.

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download