Primona – textilní továrna na Parníku

 

Na levém břehu řeky Třebovky, ještě na katastru České Třebové, stával mlýn čp. 408. Majitel Matýsek jej předělal na stoupu (valchu) pro praní ovčí vlny a tuto v roce 1848 prodal panu Šponerovi ze Svitav. Ten ji hned přeměnil na přádelnu bavlněných odpadků a postavil v ní první vertikální parní stroj.

.

Po roce 1881 rozvoj továrny pokračoval nebývalým tempem, když se majitelem stala vídeňská firma Hermann Pollack´s Sőhne. Tato firma dala také továrně známou značku – velké P v trojúhelníku. Tehdy ještě městys Parník se stal centrem celého komplexu textilních závodů Pollackových v Rakousku – Uhersku.

V roce 1938, krátce před připojením Rakouska k fašistickému Německu, byla část ústředí firmy přemístěna z Vídně do České Třebové, neboť Pollackové jako Židé byli v této době v Rakousku ohroženi. Po okupaci Československa převzala textilku německá firma DETAG. Zavedla se zbrojní výroba, textilní výroba se snížila na minimum. Pracovníci závodu přešli do zbrojní výroby nebo do Říše na nucenou práci.

S ukončením války, po roce 1945 byla na továrnu uvalena národní správa jako na německý majetek. Potom byla znárodněna a od 7.3. 1946 rozhodnutím ministra průmyslu zařazena do nově vytvořeného národního podniku Spojené české a moravské bavlnářské závody, později Utex se sídlem v Ústí nad Orlicí. Po reformě řízení průmyslu vznikl k 3.10. 1949 nový podnik Perla Česká Třebová. K němu patřily závody v Poličce (později Hedva), v Zábřehu na Moravě a v Třebářově.

Na základě politického a ekonomického uvolnění v roce 1968 došlo opět k osamostatnění parnické textilky. Vznikla Primona n.p. a to k 1.1. 1969. V období normalizace bylo toto vyčlenění předmětem kritiky. Proto došlo 1.1. 1978 k opětovnému včlenění českotřebovského závodu do n.p. Perla Ústí nad Orlicí. Poslední mezník ve vývoji českotřebovské textilky představuje 1. červenec 1990, kdy byla Primona jako samostatný státní podnik obnovena.

Poslední roky českotřebovské textilky nebyly jednoduché. Měla zastaralý strojový park, omezené možnosti investic do rozvoje textilní výroby a tvrdou konkurenci především asijských trhů. Dluhy narůstaly, odbyt i výroba klesala. Důsledkem byl bankrot podniku v srpnu 2003 a konec textilní tradice v České Třebové.

 Úryvek textu „Výročí parnické textilní továrny“ Jana Skalického

fotografie : DiverZant

9 Responses to Primona – textilní továrna na Parníku

  1. wysocky napsal:

    Budova zvenci vypada docela dobre jen sou videt rozbita okna ale uvnitr to je teprve otres vsude rozbite sklo sociaůlni zarizeni rozbite zachody,umyvadla,atd. diry vpodlaze od poklopu uplne dezolatni stav/katastroficky/ me se tam ale libi a porad tam chodim

  2. rionka_cz napsal:

    Původně jsem se chtěla optat, zda je to fakt pravda – neb dle sférických fotek na google maps tam v únoru tohoto roku rozhodně ještě cosi zkoumatelného stojí. auta tam ze silnice nevidí, ale sférické fotky v mapě jsou. Takže jsem došla k zázvoru, že jakmile bude trochu míň zima, asi seberu batoh a zajedu do ČT omrknout, z Krna je spojení velice použitelné. Pokud to vyjde, updejtnu.

  3. Cicin napsal:

    Stejně ustupuje třeba Tepna v Náchodě…

  4. Mischul napsal:

    Bohužel, řada budov musela ustoupit marketům typu Tesco nebo Lidl – a takhle končí textilní tradice v České Třebové.

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download