Rozhovor s Takatikim

Takatikiho práci pozoruji již delší dobu a vím, že je to urbexový profík. Má prozkoumáno velké množství českých i zahraničních staveb i míst. Hodně lidí sleduje jeho stránky a podle nich pak místa navštěvují. Dále vím, že je tak trochu záhadná osoba. Na fcbk není a s nikým moc nekomunikuje, takže oceňuji, že přistoupil na rozhovor.

Řekni nám něco málo o sobě. Jsi celkem tajemná postava, neodpovídáš na dotazy, na fórum žádné příspěvky atd. Chráníš si tím své soukromí, nebo prostě nemáš potřebu se kontaktovat s dalšími lidmi, co dělají urbex?

Neprozradím víc, než že mi je 25 let. Nejsem zrovna moc společenský, to ale neznamená, že bych se bránil kontaktování mé osoby. Na fóra nějak nemám potřebu přispívat.

Proč se ti vlastně tolik líbí pobývat na opuštěných, zapomenutých a zdemolovaných místech? Navštívil jsi jich desítky a desítky, máš je spočítané? To už musí být posedlost 🙂

Jo, dá se říct, že už je to svým způsobem posedlost 😀 . Zajímám se o architekturu, techniku, historii, archeologii, rád fotografuji a mám rád tajemná místa, a taky je to trochu adrenalin a dobrodružství, takže asi proto. Nebaví mě chodit na oficiálně zpřístupněná místa, kde musím chodit za průvodcem. Radši prošmejdím opuštěný objekt místnost po místnosti od sklepa po půdu, tak, jak se mi zrovna chce. Snažím se také dokumentovat místa, která brzy úplně zaniknou, protože se často jedná o historicky velmi významné objekty. Různé zámky, kostely, tvrze a další stavby, které vydržely stát stovky let, dnes zanikají jenom kvůli nezájmu a aroganci jejich současných majitelů, případně kvůli neschopnosti orgánů památkové péče. Navštívená místa nepočítám, ale řádově jde o stovky míst.

Jak ses k tomu dostal? A jaká byla, tvá první výprava?

Když jsem byl mladší, sbíral jsem minerály. Přes tuhle zálibu jsem se dostal ke starým dolům a hornictví obecně a také ke všemožným industriálním objektům. Zároveň jsem s rodiči často cestoval po Českém lese a Šumavě, kde v té době byla spousta opuštěných objektů po bývalé železné oponě. První návštěva opuštěného objektu, na kterou si teď vzpomínám, byla vojenská věž na šumavském Poledníku, ještě v době, než byl přestavěn na rozhlednu, takže asi tak v roce 1997. Systematicky jsem se tomuto koníčku začal věnovat někdy kolem roku 2005. Tehdy jsem navštěvoval hlavně zaniklé obce v bývalých Sudetech a posléze všechny možný opuštěný objekty, ať už na povrchu či pod ním.

A co tvůj nejlepší, nebo nejzajímavější trip?

Většina akcí je nějakým způsobem zajímavá, takže se těžko vybírá ta nejlepší. Obecně mám nejradši vícedenní akce a z objektů asi ty, kde najdu něco, co bych tam vůbec nečekal. Třeba nějaké hodně rozsáhlé sklepení, různé zajímavé dokumenty a tak. Proto mám radši místa méně známá. Ta profláklá, ze kterých je na netu spoustu fotek, už potom totiž nemají moc čím překvapit.

Chodíš radši sám, nebo myslíš, že je lepší být ve skupině více kamarádů?

Snažím se nechodit sám, je to lepší už kvůli bezpečnosti, a taky je levnější cestování, když jedu někam dál. Ale pokud se zrovna nikomu nechce, nebo dané místo už znám, chodím sám. Někdy to má i své výhody, třeba že mi nikdo nepřekáží při focení.

Používáš nějakou zvláštní výbavu nebo ochranné pomůcky, speciální svítilnu, něco na obranu? Pokud fotíš, tak jakou fototechnikou? Jakou používáš postprodukci fotografií ve fotoeditoru?

Fotím na Canon 450D. Někdy používám stativ, ale většinou jsem líný ho tahat a fotím z ruky. Postprodukci provádím v Zoner Photo Studio, většinou využívám jen srovnání horizontu a základní úpravu expozice. Svítilen mám několik, jsou to obyčejné LEDky. Do podzemí si většinou beru přilbu s čelovkou a gumovky, případně broďáky. Na obranu jsem dřív nosil pepřový sprej, ale teď už ho nenosím. Bezdomovci, feťáci ani zloději mi nikdy problémy nedělali a nikdo jiný do takových objektů většinou neleze, takže vlastně ani není proti komu ho použít. Možná tak proti psům.

Jak daleko jsi schopný zajít a co jsi schopný podstoupit pro to, aby ses dostal dovnitř objektu, který chceš navštívit?

Do objektů se nevloupávám. Lezu pouze do těch, které jsou volně přístupné. Teoreticky bych byl ochotný např. vysadit dveře, ale jen pokud by bylo možné to zase vrátit do původního stavu. Do objektů nechodím krást, takže když není přístupný, tak prostě jedu dál. Až se zastavím příště, třeba už přístupný bude. Pokud mě nějaký nepřístupný objekt opravdu hodně zajímá, zkusím si domluvit oficiální prohlídku.

Měl jsi někdy kvůli průzkumu problém s majitelem nemovitosti, nebo dokonce se zástupci zákona?

Ano, několikrát! Ale nakonec jsem se vždy nějak domluvil. Když u mě vidí fotoaparát, tak jim většinou dojde, že jsem do objektu nepřišel krást nebo fetovat.

Existuje nějaký web o urbexu který rád navštěvuješ, nebo existuje fotograf, jehož fotografie obdivuješ?

Navštěvuji spoustu webů, ať už kvůli inspiracím na výlety nebo jen kvůli prohlížení fotografií. Také jsem nějakou dobu přispíval na web zanikleobce.cz.

Je nějaké místo, které bys ještě moc rád navštívil? A kam se na průzkum chystáš příště?

Míst, kam bych se rád podíval, je spoustu a přibývají rychleji, než je stačím navštěvovat. Příště se chystám na průzkum jednoho břidlicového dolu.

Myslíš, že je správný urbex popularizovat, psát o něm a o lidech, kteří se mu věnují, zveřejňovat přesné lokace opuštěných míst? Nemyslíš, že to spěje k jejich zániku?

Na tohle úplně jednoznačný názor nemám. Nepřijde mi úplně vhodné tuto zálibu propagovat v masových médiích. Ale proti stránkám typu urbex.cz nebo různým osobním fotogaleriím nic nemám, spíš naopak. Ohledně zveřejňování lokací si myslím, že není nutné tajit každou ruinu. Leckdy už tam stejně není co zničit. Opuštěné budovy se rozpadají a zanikají zcela přirozeně, bez ohledu na to, jestli někdo jejich umístění zveřejní na internetu. Samozřejmě není dobré zveřejňovat lokace úplně všech míst, ale spíše kvůli riziku zvýšení návštěvnosti a následného znepřístupnění objektu, než kvůli hrozbě krádeží. Opuštěné objekty rozkrádají především místní obyvatelé, kteří mají o svém okolí mnohem větší přehled, než nějaký průzkumník bůhví odkud. Tudíž si ani nepotřebují místa hledat někde na webu. Někdy může zveřejnění lokace stavby naopak přispět k její záchraně.

Už sis někdy něco odnesl z opuštěné budovy? Pokud někdo něco odnese, chápeš to jako krádež, nebo jako záchranu té věci před zánikem?

Z pěti objektů těsně před, nebo v průběhu demolice jsem si něco vzal. Ale jinak z budov nic neodnáším, nemám potřebu si doma dělat vetešnictví. Obecně, podle mě záleží na tom co je to za věc, jakou má hodnotu, jestli s tím místem nějak souvisí, jestli majitel objektu o tu věc stojí nebo mu je jedno, když zmizí. Za jakým účelem si ji člověk bere a podobně. Nejsem vyloženě proti tomu, když si někdo výjimečně odnese věc, která ho zaujme, tím spíš, když je jisté, že by do pár týdnů stejně zanikla. Cílené rozkrádání ale v žádném případě neschvaluji.

 

foto : Takatiky

 

 

4 Responses to Rozhovor s Takatikim

  1. Čáp napsal:

    Pěkné, většinu názorů bych klidně podpesal.

  2. Tanuki-chan napsal:

    Wow, úžas… ešte by ma zaujímalo- na tej druhej fotke dúfam nie je niekto mŕtvy, ale len nejaká socha… začínam sa báť 🙄 … inak úžas 😯

  3. Michal napsal:

    To je síla některý ty fotky 😯
    Moc pěkný, díky za článek! 😉

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download