„Stíny paměti“ představují rezavou krásu vojenských letadel

Od pátku 3. října budou moci nadšenci do fotografií, válečné techniky a starých letadel shlédnout v prostorách Empírového skleníku v Královské zahradě Pražského hradu výstavu Vladimíra Cettla „Stíny paměti“.

Ústecký fotograf, který několik let v rámci projektu „Putování za vraky“ fotografoval opuštěná auta po celé Evropě, nyní vystavuje černobílé fotografie nerestaurovaných vojenských letadel. Po strojích převážně z období studené války pátral přes půl roku ve třech zemích a snažil se je na fotografiích zachytit v jejich současném přirozeném prostředí, ale i například s lidmi, kteří o ně pečují.

Výstava, která je součástí programu jedenáctého ročníku vojenského veletrhu Future Forces, bude přístupná pro veřejnost každý den od deseti do osmnácti hodin až do prvního listopadu. Potom se pravděpodobně přesune jinam. K vidění možná bude i v některých z muzeí, ve kterých byli fotografie pořízeny.

 Pár slov o výstavě:

Jak dlouho jste fotil?

Bude to vypadat, že krátce, protože téma jsme si stanovili někdy na začátku roku. Do dnešního zahájení je to 194 dní od doby, co jsem poprvé zmáčkl spoušť. Takže zhruba během dvou set dní jsem projel jedenáct muzeí ve třech zemích, plus nějaké sběratele.

Co se návštěvníkům snažíte představit?

Snažil jsem se najít stará nerestaurovaná letadla, pokud možno v přírodě, což se moc neděje, a nafotit s nimi zátiší. Navíc se mi dostalo výpovědi o zbytcích nebo pozůstatcích studené války.

A jak jste vyhledával letadla, sběratele a muzea?

Hledal jsem nebohatá muzea. To znamená muzea, která budou mít s velkou pravděpodobností letadla, která nebudou restaurovaná. Nezajímala mě muzea typu „s krásnou skleněnou halou, kde bude všechno naleštěné a sterilní“. Tam jsem nechodil.

Co vás při cestě za letadly nejvíc fascinovalo? Nějaké místo, letadlo, příběh…

Vždy je to o tom, co budu smět, až tam dorazím, a co tam asi najdu. Co nás překvapí. Já se nikdy nemůžu vejít do normálních otevíracích hodin jakéhokoliv muzea. Mě zajímají časy buď velice brzy ráno před rozbřeskem, nebo při a po západu slunce – tyhle krátké okamžiky, kdy žádné muzeum otevřeno nemá. Takže je to potom o tom jednání s těmi majiteli.

Je výstava putovní?

Výstava by měla být putovní. V tuto chvíli vím o dalších dvou místech, kde bude. Ale teď startuje tady a přesný harmonogram zatím není znám.

Budete dál pokračovat ve focení?

Hodně o tom přemýšlím. Je to těžké, protože každá věc, kterou uděláte, vás někam posune. Do doby, než jsem fotil letadla, jsem fotil auto-veterány. A teď mě to téma tak nadchlo a donutilo mě to tak se do toho ponořit, že je skoro složité podívat se dopředu, co mě čeká dál. Co mě čeká za další výzvu.

Takže nové téma?

Dost možná přijde úplně nové těma.

Foto: Vladimír Cettl

text: Katka Havlíková

 

One Response to „Stíny paměti“ představují rezavou krásu vojenských letadel

  1. Rendy napsal:

    Pěkný článek a supr fotky! 🙂 Na to se rád přijdu podívat 🙂

Napsat komentář

Design Downloaded from Free Wordpress Templates | Free HD Wallpapers | Free CSS Website Templates Download